Često postavljena pitanja

1. Na koji način mogu da platim naručene artikle?

Vašu narudžbu možete platiti isključivo platnom karticom (MasterCard, Maestro, Visa ili VisaElectron ), odmah prilikom narudžbe.

2. Da li je plaćanje kreditnom karticom sigurno? Može li se desiti da mi neko uzme novac?

Ne može se desiti, online transakcije su posebno osigurane, tehnološkim i pravnim mehanizmima.

3. Kada ćete mi skinuti novac sa platne kartice?

U roku od 24h od trenutka plaćanja novac sa Vaše platne kartice banka će prebaciti na naš račun. U slučaju nemogućnosti kompletiranja Vaše narudžbe novac ćemo vratiti na Vaš račun.

4. Šta ako naručim više artikala i platim platnom karticom, a kasnije se utvrdi da nemate sve naručene artikle?

Dodavanje artikla kojih nemamo trenutno na stanju u Vašu korpu je onemogućeno. Ukoliko se desi da Vaša narudžba ipak sadrži artikl koji trenutno nemamo na stanju, naša Služba za korisnike će Vas kontaktirati i obavjestiti o statusu vaše narudžbe, a novac za eventualno neisporučene artikle će biti vraćen na Vaš račun.

5. Šta ako neko prisluškuje moju internet komunikaciju? Da li može doći do podataka?

Ne! Podaci o vašoj platnoj kartici se ne čuvaju na našem serveru, podaci se koriste samo prilikom kupovine u direktnoj komunikaciji sa serverima banke i ova komunikacija je zaštićena SSL standardom. Podaci koji putuju između Vašeg računara i servera banke su kodirani, i ukoliko se podaci presretnu neće se moći dekodirati.

6. Ko mi može pomoći u slučaju problema prilikom naručivanja?

Ukoliko naiđete na poteškoće na našem sajtu, molimo Vas da se obratite našoj Službi za korisnike putem kontakt forme. i mi ćemo Vam pokušati pomoći u najkraćem roku.

7. Odlučio sam kupiti artikl, ali mi ne prolazi naplata. Šta trebam uraditi?

Provjerite imate li dovoljno novca na računu. Ako imate dovoljno novca na računu, molimo Vas da nas kontaktirate putem kontakt forme.

8. Kako kreirati korisnički nalog?

Da biste mogli kupovati artikle putem našeg web shop-a, trebate kreirati korisnički nalog. Korisnički nalog možete kreirati tako što na početnoj stranici website-a kliknete na link Registruj se. Otvoriće Vam se stranica na kojoj ćete upisati svoje ime, prezime, e-mail adresu i lozinku. Nakon što kreirate nalog, možete započeti kupovinu.

9. Koji su rokovi dostave?

Naše pošiljke šaljemo poštanskom službom. Pošiljke se predaju poštanskoj službi na slanje u roku od jednog radnog dana od momenta završetka Vaše kupovine. Nakon preuzimanja, poštanska služba Vam dostavlja pošiljku na adresu koju ste naveli. Uobičajeno vrijeme dostave je od 2 do 3 radna dana.
Dostava se vrši isključivo na teritoriji Bosne i Hercegovine, a poštarina za kupovinu u vrijednosti iznad 30KM je besplatna.

10. Da li je moguće vratiti kupljene artikle?

Povrat kupljene robe se koristi isključivo u slučaju reklamacije. Reklamacije se mogu podnijeti isključivo u slučaju kada je - isporučeni proizvod oštećen, nekompletan ili ne odgovara specifikaciji narudžbe. U slučaju reklamacije molimo Vas da nam se obratite putem email-a na info[@]mybook.ba. Email bi trebao da sadrži broj narudžbe i navedne razloge povrata kupljene robe.

12. Kako bi trebala da izgleda moja lozinka na vašoj strani?

Kako bi podigli nivo sigurnosti, prilikom kreiranja korisničkog naloga na našim Web stranicama, potrebno je da odaberete ličnu lozinku (šifru) koja bi trebalo da sadrži minimalno 8 karaktera, uključujući minimalno jedno veliko slovo i broj. Lično ste odgovorni za čuvanje tajnosti vaše šifre ili podataka o korisničkom nalogu.

12. Šta treba da uradim ukoliko imam pitanja ili pritužbe koje se tiču privatnosti?

Ukoliko imate pitanja ili pritužbe koje se tiču privatnosti i sigurnosti Vaših podataka, ili ukoliko imate saznanja ili sumnju o narušavanju privatnosti ili sigurnosti, molimo Vas da nas kontaktirate putem kontakt forme.